Снимка Фейсбук/Джо БайдънПопулярна световна медия направи интересен анализ за Джо Байдън.

...
Снимка Фейсбук/Джо БайдънПопулярна световна медия направи интересен анализ за Джо Байдън.
Коментари Харесай

ДПА: Байдън не може да остави Тръмп в миналото толкова бързо

Снимка Фейсбук/Джо Байдън

Популярна световна медия направи забавен разбор за Джо Байдън. Както е известно, той ще стане публично нов собственик на Белия дом в сряда.

Джо Байдън, който през по-голямата част от живота си е служил във Вашингтон като сенатор демократ, а след това като вицепрезидент при ръководството на Барак Обама, най-накрая ще поеме кормилото на властта в Съединените щати, написа в просторен материал ДПА.

На 20 януари Байдън ще постави клетва като 46-ия президент на страната. Насред вилнееща пандемия и при засилени ограничения за сигурност след съпроводеното с жертви навлизане в Конгреса, встъпването в служба на Байдън дава обещание да бъде друго от всяко друго.

Приключващият своето ръководство президент Доналд Тръмп споделя, че няма да участва на клетвата на своя правоприемник, което бележи още едно разкъсване с традицията в края на неговия безреден четиригодишен мандат.

Байдън дава обещание да постави завършек на нахалния и праволинеен жанр на Тръмп и да върне положителните маниери в американската политика. Той възнамерява незабавно да преобърне основни политики на Тръмп – да вземем за пример като се върне към Парижкото съглашение за климата и анулира осъщественото от републиканския президент отдръпване от Световната здравна организация.

Байдън обаче не може да остави Тръмп в предишното толкоз бързо, колкото може би желае, откакто процесът за импийчмънт на магната на недвижими парцели заплашва да хвърли сянка върху началните дни от президентството на демократа.

Байдън приканва водачите на Сената да избегнат поглъщащ цялото внимание развой, с цел да могат да се съсредоточат върху одобряването на претендентите за постове в неговото държавно управление.

Спешните въпроси в дневния ред на бъдещото му ръководство включват справяне с вилнеещата пандемия от ковид, а също със свързаната с нея икономическа рецесия и хаоса към разпространяването на ваксина.

Възможността на Байдън да реализира своя дневен ред беше подсилена от наскорошната победа на двама демократи в конкуренциите в Джорджия за Сената, което докара до равно систематизиране на местата сред републиканските и демократическите законодатели в горната камара.

Избраната за вицепрезидент Камала Харис може да извършва ролята на човек, който наклонява везните в интерес на демократите. Демократите също по този начин управляват долната камара – Камарата на представителите, където имат леко болшинство.

Байдън, който е на 78 години, ще постави клетва като най-възрастния президент в историята на страната.

Байдън дълго време беше сенатор от Делауер – място, което за първи път завоюва на 29-годишна възраст, преди да бъде определен за вицепрезидент, предоставяйки своя опит във Вашингтон на Барак Обама, който завоюва Белия дом през 2008 година като относително нова фигура в националната политика.

Въпреки че от ден на ден побелява, а речта му демонстрира някои признаци на закъснение, Байдън носи десетилетен опит. Неговата податливост да протяга ръка към политическите съперници може да помогне последователно да се постави завършек на една ера на яростно междупартийно разделяне във Вашингтон.

Някогашният юрист се показа по време на кандидатпрезидентската акция като сдържан „ елементарен човек “, който може да разбере проблемите, с които се сблъскват работещите хора, а в същото време поддържа някои прогресивни хрумвания като битката с климатичните промени и подобряването на опазването на здравето.

Той подходи към акцията без да притегля изключително огромно внимание, частично поради пандемията, само че постоянно изглеждаше, че разрешава на Тръмп да бъде под светлината на прожекторите, трансформирайки изборите в референдум за представянето на сегашния президент, който постоянно си създаваше проблеми със своите изявления.

Байдън, който усърдно избягваше радикалната политика през месеците на акцията, подлага на критика Тръмп като извършител на безпорядък, а посланието му към гласоподавателите значително беше концентрирано върху заричане за завръщане към един по-добър и по-спокоен живот от времето преди Тръмп.

Той е набожен, само че умерен; демократичен, само че не прекомерно. Байдън се възползва от това на изборите, действайки като центрист, като в същото време удържаше лявото крило на своята партия и даже притегли разочаровани републиканци.

Изборната победа на Байдън, който завоюва с дребни разлики в основни колебаещи се щати, пристигна след две несполучливи кандидатпрезидентски акции през 1988 и 2008 година и голям брой фамилни нещастия, преобърнали неговия живот и политическите му проекти.

През 1987 година вярата на Байдън да стане президент бързо завърши, откакто беше основателно упрекнат, че е плагиатствал тирада по време на акцията на първичните избори. През 2008 година изявлението му, че Обама още не е подготвен да бъде президент, се обърна против него и го преследваше на изборите.

През 2016 година той избра да не се кандидатира след осем години като вицепрезидент, откакто синът му умря от рак, и реши да прекарва време с внуците си. Това беше най-скорошният персонален крах за Байдън.

Неговата първа брачна половинка и щерка му умряха при автомобилна злополука през 1972 година. Синовете му бяха тежко ранени. Въпреки това той зае мястото си в Сената, само че пътуваше сред щата Делауер, където беше домът му, и Вашингтон, с цел да може да вижда двете си момчета всяка вечер.

Това, че ползваше трен, се трансформира в нещо като запазена марка за Байдън и усили известността му. То към момента беше употребявано от неговата акция през 2020 година, наред с фамозната му обич към сладоледа, с цел да бъде показан Байдън като човек от народа, който схваща хората от работническата класа.

Неговият политически багаж от предишното включва законопроект за престъпността, който съгласно прогресистите е съдействал за увеличение на броя на лишаванията от независимост, и председателстване на противоречивото чуването по случая с Анита Хил за полов тормоз – епизод в Конгреса, на който либералите в този момент не гледат с положително око.

Байдън признава, че е допускал неточности във връзка с метода си към политиката за отнемане от независимост, и дава обещание промени.

Във връзка с външната политика той дава да се разбере, че ще подхожда по-твърдо към комерсиалните връзки с Китай.

Главният приоритет на Байдън обаче е да възвърне стабилността и компетентността в Белия дом. Много от претендентите му за държавни длъжности отразяват тази цел, донасяйки опит и надеждност в екипа.

Байдън също по този начин реализира своето заричане да сформира разнообразно държавно управление, което „ наподобява като Америка “, избирайки претенденти, които преодоляват бариерите, като първия негър, който да оглави Пентагона, и първата жена отпред на финансовото министерство.

Харис също въплъщава тази цел, ставайки първата жена, определена за вицепрезидент, и първият негър човек, който ще заеме този пост в Съединени американски щати, написа Българска телеграфна агенция.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР